Opskrift: Sprødstegte torsketunger 26th of March 2017

Torsketunger er fantastiske som en appetitvækker eller en snack, serveret med salat og dip. Hvis du vil bruge dem som en hovedret så kan de serveres med for eksempel kartofler og råkostsalat.


Skoleelever i de nordnorske fiskebyer kan tjene mange penge ved at skære tunger i det som hedder skreisæsonen, hvor skrei er det norske navn for ishavstorsk . Efter at fangsten fra fiskebådene er  bragt i land og renset, bliver hovederne leveret til tungeskærerne, som sætter torskehovederne på et stativ og skærer det af som egentlig er hagemusklen og som sidder under torskens tunge. Tungeskæring viderebringer vigtige traditioner, og det er også vigtigt for rekrutteringen til fiskeindustrien. Indtægter fra arbejde i ungdommen kommer til god brug når de senere skal købe fiskebåd, samt fiskekvoter, som bliver stadig dyrere. Og ikke mindst så sørger de for en helt vidunderlig råvare, som du ikke bør gå glip af denne skreisæson!


Torsketunger til fire personer:

16-24 torsktunger (4-6 per person afhængig af størrelsen)

1 dl mel

1 spsk salt

1 tsk peber

1 æg + 2 tsk vand

(1 dl rasp)

smør til stegning

  • Skær det løse skind af som sidder på den ene side af tungen og skyl og tør dem godt.

  • Bland mel, salt og peber og vend tungerne i blandingen, og vend dem derefter i æg som er pisket med vand,vend dem til sidst enten i rasp eller én gang til i melblandingen.

  • Varm smørret i en stor pande og steg tungerne gyldne, ca 2 minutter på hver side. Lad dem efterstege ved svag varme i ca 8 minutter.

Serveres rygende varme med citronbåde, salat og en dip, såsom remoulade, aioli eller krydret creme fraiche.