10 grunde til at vi har brug for skrei 27th of February 2017

Norge bør være glade for at skreien har lagt sin gydevandring til deres kyst. Skrei anses som Norges ældste eksportvare og det var indtægterne fra skrei som byggede både Nidaros domkirke i Trondheim og bryggerne i Bergen. Her har vi samlet nogle af grundene til at skrei stadig er vigtig for både Norge og verden:


  1. Skreien er en central rovfisk i Barentshavet og derfor er det vigtigt at overvåge den og dens påvirkning på økosystemet. Skreien kan variere hvad den spiser efter kvalitet og tilgængelighed, og den kan dermed dæmpe udsvingene i bestanden af byttedyr.


  2. Skreien er et godt eksempel på god ressourceforvaltning. Mange er imponerede over den norsk-russiske aftale i Barentshavet, og hvordan de har klaret at opbygge den nordøstarktiske torskebestand til at blive verdens største bestand af ishavstorsk.


  3. Skreien giver arbejdspladser langs kysten i Nord-Norge. Omkring 3000 små fiskefartøj deltager i skreifiskeriet hvert år, og ofte er skreien hovedindtægten som gør det muligt at leve af fiskeri hele året. Man regner med at hver enkelt arbejdsplads på et fiskefartøj, giver tre job på land.


  4. Torskehoveder fra skreien er eftertragtede i Nigeria. Hovederne tørres og males til mel, og eksporteres til Nigeria, hvor det anvendes som et vigtigt proteintilskud og som smagstilsætning i madlavningen.


  5. Norge eksporterede torsk for 13 milliarder i 2015, og skreien står  for en stor andel af dette. Trods lavere kvoter end i 2014 øgede  eksportværdien med 8 procent, hvilket viser, at den norske skrei bliver mere og mere efterspurgt i Europa.


  6. Skreien en en vigtig del af kystens madkultur. To af kyst-Norges mest traditionelle produkter, tørfisk og ludfisk, er lavet af skrei. Og hvordan havde det været at rejse langs kysten af Lofoten og Vesterålen uden at se store stativer fyldt med fisk som hænger til tørre?


  7. Skrei er et vigtigt bidrag til det norske kosthold. Ifølge norske fiskerimyndigheder bør børn spise fisk to til tre gange om ugen. Skrei er en mager fisk som er rig på proteiner, og den er en vigtig kilde til omega 3 og jod, som man får for lidt af. Det er en fest hvert år når skreien ankommer kysten, og det opmuntrer os til at benytte sæsonen til at spise mere fisk.


  8. I Portugal bruges skreien i den nationale ret bacalao. Bacalao er simpelthen det spanske ord for torsk, og den laves med klipfisk. Klipisk er skrei som tørres, saltes og presses indendørs. I Portugal spiser man bacalao mange gange om ugen.


  9. Skreien er vigtig for den kulturbaserede turisme. Mad og traditioner knyttet til skreifiskeriet bliver nu brugt som en ressource til oplevelser for turister. Verdensmesterskabet i skreifiskeri samler i dag deltagere fra flere lande, og det har medvirket til at gøre Lofoten kendt ude i verden.


  10. Skreifiskeriet er en bæredygtig fødevareproduktion. En voksende befolkning er afhængig af mere mad fra havet, og derfor er verdens største fisk bestand vigtigt at tage vare på. Skreien høstes fra en bestand som trives, og skrei er miljøvenlig fordi den svømmer ind til kysten, sådan at fiskerne ikke skal bruge en masse brændstof for at sejle langt ud på havet for at fiske.