Opskrift: Mølje af Skrei 4th of February 2017

Norge er i en unik position fordi de fra januar til april får skreien på besøg. Den holder til i Barentshavet, før den hver vinter svømmer tusindvis af kilometer for at gyde i havet udenfor Nord-Norge. På grund af de lange vandringer bliver skreien mere muskuløs og fast i kødet end torsken som tilbringer hele sit liv udenfor den Norske kyst. 


Mens skrei-mølje før var trist husmandskost for fiskere, er der nu i stigende grad markeder i Europa som får øjnene op for den helt friske skrei.


Det kaldes Mølje når kogt, fersk skrei serveres med lever og rogn. Leveren erstatter da smør eller anden sauce til fisken. Server skrei på varme tallerkener, med skiver af rogn og lever samt med lidt af kogevandet, kogte aspargeskartofler og kogte gulerødder. 


Opskrift på skrei-mølje til 4 personer: 


ca. 1,2 kg frisk skrei 

Ca ½ dl salt per liter vand 

Rogn:

1 Rogn 

1 spsk salt pr. liter vand 

Lever: 

Lever fra fisken 

1 hakket løg 

ca. 2 dl kogevand fra fisken 

½ tsk groft kværnet peber 


Framgangsmåte:

  • Del fisken i portionsstykker og læg dem i koldt vand, gerne isvand, i mindst 1 time før tilberedning.
  • Pak Rognen i madpapir eller plastfolie, som tåler at blive kogt, for at den skal beholde faconen. Kog vand med salt og læg Rognen i. Lad det trække i 20-30 minutter. 
  • Træk den tynde hinde af leveren for da fjerner du eventuelle parasitter. Læg leveren i koldt vand i 20-30 minutter. 
  • Bring vandet til fisken i kog og tilsæt salt. Læg fisken i og giv det et hurtigt opkog. Sluk for varmen og lad fisken trække, indtil den er næsten færdig, mellem 5 og 7 minutter, afhængig af tykkelsen. 
  • Tag lidt af vandet som du har kogt fisken i og brug det til  at koge leveren. Del leveren i små stykker, læg dem i fiskevandet sammen med hakket løg og peber og lad dem trække i ca 5 minutter. 

Opskrift og foto: Norges Sjømatråd